17 روش عملی برای افزایش سرعت اینترنت که همین حالا باید امتحان کنید

بر خلاف تصور بسیاری از افراد، برای بالا بردن سرعت اینترنت نیازی به انجام کارهای غیر عادی یا حتی استفاده کد مخفی افزایش سرعت اینترنت نیست؛ در ادامه، +17 روش عملی و جذاب برای افزایش سرعت وای فای و اینترنت را آموزش خواهیم داد.
این روزها زندگی همه مردم به اینترنت گره خورده و هر کسی در هر شرایطی، به دنبال راهی برای بالا بردن سرعت اینترنت است تا بتواند کارها را با سرعت بالاتر و کمترین زمان انجام دهد. اینکه خطوط تلفن در محل زندگی یا کار شما از نوع مسی هستند یا فیبر نوری، قطعا روی سرعت اینترنت و نویز آن اثرگذار خواهند بود، اما تمام کاربران با عمل به نکاتی که در ادامه بیان میکنیم، میتوانند از طعم شیرین اینترنت سریعتر، نهایت لذت را ببرند.
راه های افزایش سرعت اینترنت
روش های مختلفی برای زیاد کردن سرعت اینترنت وجود دارد که در ادامه، به صورت جداگانه و به تفصیل در هر مورد سخن خواهیم گفت.
1. جابجا کردن مودم
یکی از رایجترین اشتباهات در میان کاربران، قرار دادن مودم پشت دیوار، داخل کمد یا جایی مشابه است؛ این کار باعث تضعیف سیگنال وای فای شده و سرعت اتصال بی سیم شما را کاهش میدهد. برای افزایش سرعت وای فای کافیست مودم را جایی قرار دهید که هیچ مانعی میان آن و دستگاههای هوشمند نباشد. اینکه کدام قسمت از خانه میتواند بهتر باشد، کاملا به نقشه خانه و اینکه معمولا لوازم هوشمند در کدام بخش قرار دارند، بستگی دارد. هر تصمیمی که گرفتید، مطمئن شوید مودم در یک کنج یا داخل جایی مانند کمد قرا نمیگیرد.
طبیعتا برای افزایش سرعت اینترنت و تغییر جای مودم، ممکن است لازم به تهیه کابلها یا سیمهای اضافی باشد، اما این کار ارزشش را دارد. به صورت کلی، هدف شما باید قرار دادن مودم در محلی باشد که گوشی های هوشمند، لپ تاپ، کنسول بازی، تلویزیون هوشمند و … کمترین فاصله را با مودم داشته باشند.
بهتر است مودم کنار دیگر وسایلی که امواج الکترومغناطیس منتشر میکنند، مانند کیبورد بی سیم و مانیتور، قرار نگیرد.
2. استفاده از کابل شبکه
ما بعضی وقتها فراموش میکنیم که کابلها هنوز هم وجود دارند! خیلی وقتها برای افزایش سرعت اینترنت میتوان از اتصال مستقیم دستگاهی مانند لپ تاپ به مودم با استفاده از ابل شبکه کمک گرفت. کابلهای شبکه یا LAN، معمولا پایداری بیشتری در مقایسه با امواج بیسیم داشته و سرعت اتصال بالاتری هم دارند. به علاوه، سایر امواج یا دستگاهها، هیچ اختلالی روی اتصال سیمی ایجاد نمیکنند. این رویکرد البته تنها یک ایراد دارد و آن، ایجاد محدودیت در محل قرارگیری دستگاه شماست.
با این حال، برای دستگاههایی مانند کنسول های بازی و کامپیوترهای شخصی که نیاز به بالاترین سرعت ممکن دارد، بهترین راه برای زیاد کردن سرعت اینترنت، استفاده از کابل شبکه است. معمولا تمام روترها، حداقل یک پورت LAN دارند (ارزانترین مدل) و این تعداد برای مودمهای دیگر به 4 عدد یا بیشتر هم میرسد.
3. عوض کردن کانال یا بند شبکه برای افزایش سرعت اینترنت
سیگنال های وای فای به کانالهای مختلفی تقسیم میشوند و روتر شما هم برای برقراری ارتباط با دستگاههای داخل خانه از یک کانال وای فای خاص استفاده میکند. اگر در نزدیکی شما، مثلا بین همسایهها، کسی هست که مودم او نیز از کانالی یکسان با روتر شما استفاده کند، امواج به سرعت با هم تداخل خواهند شد. در چنین شرایطی، عوض کردن کانال میتواند این مشکل را برطرف کند.
هر روتری این مسئله را به شکلی متفاوت مدیریت میکند. برای اینکه مطمئن شوید مودم شما برای افزایش سرعت اینترنت خانگی چگونه این مسئله را حل میکند، احتمالا لازم باشد نگاهی به دفترچه راهنمای آن داشته باشید؛ اگر در این مورد مطمئن نیستید، احتمالا خودتان میتوانید تنظیمات مربوطه را جایی در بخش تنظیمات مودم پیدا کنید. بعد از باز کردن قسمت مربوطه، باید یکی از کانالهای 1، 6 و 11 را امتحان کنیم چرا که معمولا این کانالها کمترین تداخل را با دستگاههای متصل دارند.
امروزه اغلب روترها از فناوری دوآل باند استفاده کرده و امواج را روی فرکانسهای 2.4 و 5.0 گیگاهرتز برودکست میکنند. اگر امکان تغییر تنظیمات مودم را داشتید، بهتر است فرکانس روی حالت سریعتر 5.0 گیگاهرتز تنظیم کنید؛ هرچند در این حالت، برد امواج در مقایسه با فرکانس 2.4 گیگاهرتزی کاهش پیدا خواهد کرد. پیشنهاد ما، فعال نگه داشتن هر دو گزینه است؛ هرچند، اغلب مودمهای قدیمی فقط با فرکانس 2.4 گیگاهرتز کار میکنند.
4. ارتقای مودم
بسته به قیمتی که یک مودم دارد، سرعت آن نیز میتواند متفاوت باشد و به فکر افزایش سرعت اینترنت هستید، میتوانید خرید مودم جدیدتر را هم در نظر بگیرید. اگر خانهای بزرگ دارید، بهتر است روتری را بخرید که با تقویتکنندههای وای فای سازگاری داشته باشند تا بتوانند سیگنالها را تا فواصل بیشتری ارسال کنند.
5. استفاده از تقویت کننده امواج وای فای برای افزایش سرعت اینترنت
اگر با مشکل کاهش سرعت اینترنت روبهرو هستید و نمیخواهید پول زیادی خرج کنید، بهتر است سراغ یکی از تقویتکنندههای امواج وای فای بروید. این دستگاهها به وسیله کابلی دوشاخه به منبع برق متصل شده و بعد از اتصال به مودم، امواج آنها را را قدرت بیشتری ارسال میکنند تا افرادی که فاصله بیشتری با مودم دارند، سرعتی پایدارتر و بهتر را تجربه کنند.
معمولا راهاندازی تقویت کننده های وای فای، ساده است و با نصب آنها، کاربران به آسانی میتوانند مشکلات مربوط به نقاط کور خانه را برطرف کنند. همینجا باز هم باید بگوییم سیگنالهای ارسالی توسط این دستگاهها به اندازه سیگنالهای خودم روتر قوی نیست؛ این یعنی محل قرارگیری تقویتکننده و فرستنده امواج نیز اهمیت زیادی خواهد داشت. این روش، مشکل افت سرعت اینترنت را به آسانی حل میکند.
6. استفاده از کیت های پاور لاین
یکی از ابزارهای نسبتا جدیدتر که بسیاری از کاربران از وجود آن بیخبرند، کیتهای پاور لاین هستند. این گجت های هوشمند زمانی کاربرادی هستند که مثلا مودم در طبقه اول یک ساختمان باشد و امواج وای فای به دستگاههای داخل طبقه پنجم نرسد؛ در این حالت، برای افزایش سرعت اینترنت وای فای در طبق پنجم، کافیست یک کیت پاورلاین تهیه کنید تا امواج اینترنت، از طریق سیمکشی داخل ساختمان و خطوط برق، به طبقه پنجم یا هر نطقه دیگر برسد!
شیوه کار پاور لاین خیلی ساده است؛ هر کیت شامل دو آداپتور و یک کابل شبکه میشود. برای ارسال امواج از طریق خطوط برق، ابتدا یکی از کیتها را در نزدیکی مودم به منبع برق متصل کرده و آن را با کابل شبکه به روتر یا مودم وصل میکنیم. حال در طبقه دیگری از منزل، کیت دوم را به برق میزنید و در نهایت، با اتصال کابل شبکه به کامپیوتر، تلویزیون یا کنسول بازی خود میتواند سرعت اینترنت را بالا ببرید.
اگر به دنبال راهی برای زیاد کردن سرعت اینترنت به صورت بی سیم هستید، کافیست پاورلاین دوم را به یک روتر در همان طبقه وصل کنید و سپس با گوشی، تبلت یا لپ تاپ به آن روتر متصل شود؛ به این شیوه، میتوانید از اینترنتی که در طبقه اول وجود دارد، در دیگر بخشها نیز استفاده کنید. حداکثر فاصله میان پاورلاین ها و محدوده پوششدهی آنها چیزی در حدود 300 متر است.
7. گذاشتن رمز روی وای فای
شاید نیازی نباشد این را ما به شما بگوییم، اما از دلایل اصلی مشکلات کاهش سرعت اینترنت وای فای، عدم تنظیم رمز عبور برای شبکه WiFi است. این کار علاوه بر افزایش سرعت اینترنت شما میتواند مانع بروز مشکلات دیگری مثل شلوغ شدن شبکه و تمام شدن حجم ماهانه شما شود!
مطمئن شوید از شیوه رمزگذاری AES استفاده میکنید تا علاوه بر داشتن بهترین، خبری از افت سرعت هم نباشد.
8. بالا بردن سرعت اینترنت با حذف دستگاههای اضافی
اتصال همزمان دهها دستگاه هوشمند به شبکه وای فای میتواند روی سرعت تاثیر منفی بگذارد. برای مدیریت این موضوع، سعی کنید از کابل شبکه برای دستگاههایی که امکان اتصال سیمی را دارند، استفاده کرده و هر وسیلهای که بیهوده به شبکه وای فای شما متصل شده را غیر فعال کنید (مانند پرینترهایی که همیشه به مودم وصل هستند، اما استفاده بسیار کمی در طول روز دارند).
روترهای خوب و پرفروش، به شما این امکان را میدهند که بتوانید دستگاهها یا سرویسهای بهتر و مهمتر را برای اتصال پایدارتر و همچنین افزایش سرعت اینترنت، اولویتبندی کنید.
9. شاید مشکل از خود کامپیوتر است؟ (مخصوص کامپیوتر)
اگر مشکل افت سرعت اینترنت را روی لپ تاپ یا دسکتاپ خود دارید و مطمئن هستید که روتر به درستی کار میکند، ممکن است ایراد از خود سیستم شما باشد.
برای بررسی این موضوع، ابتدا Task Manager یا Activity Monitor را باز کنید تا لیستی از برنامههای در حال اجرا در پسزمینه ویندوز در اختیارتان قرار بگیرد؛ در اینجا ممکن است برخی حالت آپدیت خودکار برای اپلیکیشن های خاصی که واقعا نیازی به آنها ندارید، فعال باشد و بهروزرسانی دائمی آنها، مانع از افزایش سرعت اینترنت شود.
10. ریست کردن مودم برای افزایش سرعت اینترنت
این یکی از قدیمیترین و البته بهترین روشها در میان تمام دستگاههای دیجیتالی است که خیلی وقتها جواب میدهد! اگر مشکلی در سرعت اینترنت هست، یکبار مودم را خاموش و سپس روشن کنید.
توجه داشته باشید که صرفا با روشن یا خاموش کردن مودم اتفاق خاصی نمیافتد، بلکه خاموش شدن دستگاه باعث غیر فعال شدن اتصال تمام دستگاهها، ریست شدن DNS و … شده و مجموعه این مسائل است که منجر به افزایش سرعت اینترنت (آن هم فقط به صورت چند دقیقه) خواهد شد.
11. کابل را چک کنید! (مخصوص دسکتاپ)
بعضی مواقع، مشکل از روتر یا شبکه اینترنت نبوده و ممکن است کابل شبکهای که از آن برای اتصال مستقیم به اینترنت و مودم استفاده میکنید، ایراد داشته باشد. اگر از تظیمات روتر یا سرعت اینترنت به صورت وای فای مطمئن هستید، بهتر است کابل شبکه را تعویض کرده و مجددا سرعت را بررسی کنید.
12. از یک آنتی ویروس کمک بگیرید
برخی موارد، وجود یک ویروس در کامپیوتر یا رایانه شخصی شما میتوانید باعث بروز مشکلاتی مانند افت سرعت اینترنت شود. این کار میتواند در شرایطی انجام شود که ویروسها دائما در حال استفاده از پهنای باند سیستم برای انتقال اطلاعات باشند. اگر صرفا این مشکل در کامپیوتر شما وجود دارد، بهتر است یکبار سیستم خود را به کمک یکی از بهترین آنتی ویروس های رایگان اسکن کنید. اگر نسبت به وجود ویروس در گوشی اندرویدی خود مشکوک هستید نیز میتوانید مقاله قبلی ما در مورد بهترین آنتی ویروس اندروید را مطالعه کنید.
13. اسپلیتر را بررسی کنید
یکی دیگر از بهترین راهها برای افزایش سرعت اینترنت خانگی، عوض کردن اسپلیتر است! این اصلا عجیب نیست چرا که هر وسیلهای عمر مفیدی دارد و اگر اسپلیتر معیوب شود یا در اثر مواردی مانند ضربه آسیب ببیند، میتواند عملکرد اینترنت را مختل کند. اگر هیچکدام از راههای بالا جواب ندادهاند، بد نیست از یک اسپلیتر سالم استفاده کنید.
14. عوض کردن کابل تلفن
پوسیده بودن کابل تلفن هم در موارد متعددی میتواند باعث افت سرعت شده و برای بالا بردن و افزایش دادن سرعت اینترنت، چارهای جز عوض کردن کابل تلفن نداشته باشید. معمولا سیمکشی داخل ساختمان خیلی دیرتر از سیمهای داخلی و روکاری که در اثر ضربه یا جابجایی ممکن است آسیب ببینند، میپوسند.
تست از سر خط، یکی از اصلیترین پیشنهادهای کارشناسان پشتیبانی اینترنتهای ADSL است تا مطمئن شوید ایراد از سیمکشی داخلی است یا کابلها بیرون از منزل.
15. آپدیت سخت افزاری مودم
این مورد چندان توصیه نمیشود و فقط در حالتی پیشنهاد میکنیم فریمور مودم را آپدیت کنید که در مورد شیوه انجام این کار، اطلاعات کافی داشته باشید. بسته به نوع مودم، آموزش دقیق انجام این کار در میان سایتهای اینترنتی وجود دارد.
16. حجم باقی مانده اینترنت را بررسی کنید!
حجم مصرف ماهانه برای اینترنتهای خانگی یا ADSL، معمولا عددی مشخص دارد که اگر به سقف آن برسید، اینترنت قطع نمیشود اما سرعت به کمتر از 128 کیلوبیت بر ثانیه میرسد؛ چیزی مشابه با اینترنت دایل آپ! در بسیاری از موارد، کاربران متوجه تمام شدن حجم اینترنت خود نمیشوند و همین مسئله نیز باعث میشود راههای مختلف را امتحان کنند. در صورتی که اطمینان دارید حجم اینترنت ماهانه شما به پایان نرسیده، احتمالا مجبورید کاری را انجام دهید که در ادامه بیان میکنیم.
17. تماس با مرکز پشتیبانی اینترنت
اگر واقعا هیچکدام از روشهای بالا برای افزایش سرعت اینترنت جواب نداد، چارهای جز تماس با مرکز پشتیبانی ارائهدهنده سرویس اینترنت خود ندارید. بعضی مواقع، کارشناسان با تغییر برخی تنظیمات میتوانند سرعت را واقعا افزایش دهند و حتی ممکن است اختلالی در شبکه وجود داشته باشد که رفع آن خارج از توان شما باشد.
کد مخفی افزایش سرعت اینترنت
با کمی جستجو در گوگل میتوان فهمید یکی از عبارتهای پرتکرار در میان کاربران ایرانی، کد مخفی افزایش سرعت اینترنت همراه اول، شیائومی، سامسونگ و … است.
در گذشته و همزمان با ویندوز XP که مردم از اینترنت دایل آپ استفاده میکردند، چنین کدهایی دست به دست میچرخید که کاربران با وارد کردن آنها صرفا میتوانست «عدد مربوط به اتصال» در سیستم را تغییر دهند. اما بگذارید خیال شما را راحت کنم: چیزی به اسم کد مخفی یا کد افزایش سرعت اینترنت وجود ندارد! علت هم مشخص است: شما صرفا به اندازه پهنای باندی که سرویس ارائهدهنده اینترنت در اختیارتان قرار داده، میتوانید از اینترنت استفاده کنید نه بیشتر! هیچ کد یا دستوری وجود ندارد که با وارد کردن آن در بخشی خاص بتوان تنظیمات اصلی مربوط به شبکه که به مخابرات یا سایر شرکتها مربوط میشود را تغییر داد.
روش دیگری را برای زیاد کردن سرعت اینترنت میشناسید؟
در این مقاله تلاش کردیم بهترین روش های افزایش سرعت اینترنت را بیان کنیم. اگر روش دیگری را میشناسید که میتواند به بالاتر رفتن سرعت اینترنت کمک کند اما در این لیست به آن اشاره نکردهایم، در بخش نظرات اعلام کنید تا با نام خودتان به مقاله اضافه شود.
Wired
ممنون از مطالب کاربردیتون