آیا تبدیل دوربین گوشی به دوربین حرارتی امکانپذیر است؟

نرمافزارهای زیادی در اپاستورهای مختلف وجود دارند که ادعا میکنند کار تبدیل دوربین گوشی به دوربین حرارتی را انجام میدهند. اما آیا واقعا میتوان از دوربین موبایل به عنوان یک دوربین حرارتی استفاده کرد؟
دوربینهای حرارتی، ابزاری برای تشخیص انتشار حرارت از اجسام و موجودات زنده هستند. شاید برخی از تکنسینهای دستگاههای تهویه مطبوع را دیده باشید که با دستگاهی مشابه دوربین، از دستگاههایی استفاده میکنند که تصاویری پر از رنگهای قرمز و آبی را نشان میدهد؛ چنین چنین در واقع همان کاری است که یک دوربین حرارتی انجام میدهد. این ابزار بهطور معمول برای شناسایی نقاط نشت حرارت در منازل استفاده میشود، اما میتواند در فعالیتهایی مانند عکاسی از حیات وحش در شب، تشخیص آفات در سقف، عیبیابی سیستمهای الکتریکی و بررسی مشکلات خودرو نیز مفید باشد.
به دنبال پیشرفتهای بسیاری که در زمینه هوش مصنوعی و دنیای گوشیهای موبایل طی سالهای اخیر شاهد آنها بودهایم، حالا بسیاری میخواهند بدانند که آیا تبدیل دوربین گوشی به دوربین حرارتی با استفاده از ترفندهای مختلف یا نصب اپلیکیشنهای مختلف، امکانپذیر هست یا نه.
آیا اپلیکیشن های دوربین حرارتی واقعاً کار میکنند؟
به گزارش آلومگ و به نقل از Slash Gear، در نرمافزارهای مانند گوگل پلی و اپ استور، اپلیکیشنهای رایگانی وجود دارند که به نظر میرسد تصاویری شبیه به تصاویر دوربینهای حرارتی واقعی ارائه میدهند؛ این برنامهها، عمدتا رایگان هم هستند و برای استفاده از آنها نیازی به پرداخت پول نخواهد بود.
همین مسئله، کاربران را نسبت به تبدیل دوربین گوشی به دوربین حرارتی کنجکاو میکند.
هرچند، در رابطه با این اپلیکیشنها باید بگوییم که آنها صرفا با اعمال فیلترهایی روی عکسها یا ویدیوهای عادی، جلوهای از دید حرارتی ایجاد میکنند. اینها در واقع فقط شبیهسازی هستند و برای تشخیص دقیق مشکلاتی مانند نشت آب یا خرابی مدار الکتریکی قابل اعتماد نخواهند بود. دوربینهای حرارتی واقعی با استفاده از سختافزار مخصوصی مانند آشکارساز مادون قرمز کار میکنند؛ سختافزاری که در گوشیهای هوشمند معمولی تعبیه نشده است. در این بین، برخی از اپلیکیشنهای خوبی هم وجود دارند که برای عملکرد صحیح به سختافزار خارجی متصل میشوند.
آیا گوشیهای هوشمند مجهز به سنسور حرارتی در بازار وجود دارند؟
گرچه بیشتر برندهای مطرح گوشیهای هوشمند مانند آیفون، گوگل و سامسونگ فاقد سنسور حرارتی داخلی هستند، اما چند مدل خاص وجود دارند که این قابلیت را ارائه میدهند. به عنوان مثال، گوشی CAT S60 که به عنوان اولین گوشی مجهز به دوربین حرارتی شناخته میشود، توسط شرکت کاترپیلار طراحی شده و از دوربین حرارتی FLIR بهره میبرد. علاوه بر این، برندهایی مانند بلک ویو، یولفون و مدلهای AGM نیز گوشیهایی با تکنولوژی حرارتی عرضه کردهاند.
این گوشیها بهطور معمول برای استفاده در محیطهای سخت یا حرفهای طراحی شده و همراه با اپلیکیشنهای مخصوص تصویربرداری حرارتی عرضه میشوند. اگرچه این دستگاهها عملکرد خوبی در دنیای صنعتی دارند، اما به دلیل وزن بیشتر و مشکلات احتمالی در رابطه با بهروزرسانیهای نرمافزاری ممکن است برای کاربر عادی مناسب نباشند.
استفاده از دوربینهای حرارتی خارجی همراه با گوشیهای عادی
یکی از مواردی که هنگام صحبت در رابطه با تبدیل دوربین گوشی به دوربین حرارتی مطرح میشود، استفاده از ابزارهای خارجی روی موبایل است.
اگر تمایلی به خرید گوشی هوشمند جدید با سنسور حرارتی ندارید، میتوانید از دستگاههای جانبی حرارتی استفاده کنید که به گوشیهای اندرویدی یا iOS متصل میشوند. شرکتهایی مانند Fluke و FLIR یا SeeK، دستگاههایی ساختهاند که قابلیت تبدیل گوشی به یک دوربین حرارتی واقعی را دارند. FLIR ONE Gen 3 با قیمتی حدود ۲۰۰ دلار و دستگاه SeeK Nano 300 که حدود ۳۰۰ دلار قیمت دارد، از جمله گزینههای مقرون بهصرفه محسوب میشوند. این دستگاههای جانبی به صورت کابلی یا بلوتوثی به گوشی متصل شده و از طریق اپلیکیشنهای اختصاصی، امکان تنظیم رنگبندی، تغییر واحد دما و اعمال ویرایشهای پایه را فراهم میکنند. از مزیتهای این دستگاهها، کوچک و قابل حمل بودن آنها است.
سخن پایانی ؛ تبدیل دوربین گوشی به دوربین حرارتی ممکن نیست!
در نهایت، باید بگوییم که گوشیهای هوشمند معمولی به خودی خود نمیتوانند به عنوان دوربین حرارتی واقعی عمل کنند زیرا فاقد سختافزار مادون قرمز مخصوص هستند. اپلیکیشنهای حرارتی موجود در فروشگاههای اپ نیز تنها تصاویری شبیهسازیشده ارائه میدهند که برای کاربردهای دقیق و فنی مناسب نیستند. با این حال، اگر سراغ گوشیهای مجهز به سنسور حرارتی رفته یا یک دستگاه جانبی حرارتی تهیه کنید، میتوانید از قابلیتهای تصویربرداری حرارتی به شیوهای مقرون بهصرفه استفاده کنید.